Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

2018.10.05

Nu har jag “besvarat” två frågeställningar i Filosofi A – gruppövning Descartes;

Första meditationen

  1.   Förklara poängen med ”tvivelsmetoden”, och varför Descartes inte nöjer sig med att tvivla på allt som går att tvivla på, utan till och med slår fast att han ska hålla allt sådant för falskt.
  2. Descartes reser möjligheten att han är galen, men övergår till att diskutera drömargumentet. Varför spelar galenskapsmöjligheten en så undanskymd roll?

Och så har jag besvarat enkät (HiG), och samtidigt glott på film och myst med damerna. Det är mycket som händer här, ja. Två “frågor” skulle man besvara, samt kommentera “Grupp 2“-svar utifrån ett eget synsätt, så det är jag klar med. Jag vill ändå lära mig så mycket jag bara kan, så jag ämnar svara på alla 15 frågor (förtydligande : en “allmän fråga”, som jag besvarar sist, ty det tar upp många aspekter kring de övriga “frågeställningarna”). 10/10 skulle detta vara inlämnat, med första “frågeställningen” inlämnad 06/10.

Cogito, ergo sum”: jag tänker, alltså finns jag. Enligt mina, Petri Torvinen‘s tankebanor :”jag finns, alltså tänker jag“.

 

Någon med på dyr bio ?

 

Idag har jag mestadels hållit på med Filosofi A – Gruppövning 2 =

Andra meditationen

  • 3. Diskutera cogito-argumentet, hur det är uppbyggt, om det är giltigt, och vad det går att dra för slutsatser av det.
  • 4. Varför kan man inte lika gärna argumentera enligt följande: ”Jag promenerar, alltså existerar jag”?
  • 5. Vad är poängen (poängerna) med vaxexemplet? Vad är det enligt Descartes att ha kunskap om ett materiellt ting?
  • 6. Hur menar sig Descartes ha visat att vi har säkrare kunskap om vår själ än om materien?

Svaren” överlappar varandra i text, så jag satte ihop två frågor, och därigenom besvarade jag fråga “3” och “4” samt fråga “5” och “6” i löpande text. 9 frågor kvarstår, men ska nog fortsätta om en stund. Under helgen, framförallt före måndagen, har jag planerat att bli klar.

Imorgon fredag : arbete kl. 0610, därefter städning (inklusive nya moppen), samt tvättstuga kl. 1215. Det lär bli att dela upp uppgiften i antal dagar, precis som jag alltid har gjort, även om jag planerar att slutföra “tredje meditationen” med dess två frågeställningar idag, då kvarstår blott 7 frågor uppdelat emellan fredag, lördag och söndag (ergo 2 frågeställningar / dag).

På måndag = Linköpings museum före avfärd mot Stockholm (kl. 16:30 – 19:10) -> Gävle (kl. 19:50 – 21:30). Åker jag hemifrån kl. 13:53, har jag gott om tid att äta före avresan, samt att vila. kl. 14:36 anländer jag till Linköping, så då kvarstår 2 h på gratis museum-besök. Det blir att kika in i teknikavdelningen.

 

OK ! Då bjuder kvällen på tvättstuga kl. 1721, ty i all förvirring, hade jag bokat den tiden istället för kl. 1217. Och så måste jag dessvärre avsluta Filosofi A – gruppdiskussion 2 – Allmän fråga 15 ikväll, ty under helgen måste jag läsa Kapitel 1-4 samt en del övriga sidor i första boken, nästa kurs; Förskollärare. Igår registrerade jag mig, och borde egentligen ha gjort detta i måndags för att få tillgång till kursplanen, inklusive all litteratur.

1210 kr kostade tre böcker inför nästa kurs, vilka jag måste fjärrlåna nästa vecka via Motala Bibliotek. Dyker inte böckerna upp imorgon, lär de dyka upp på måndag, vilket innebär en liten avstickare till Motala före Linköping. Visserligen läser jag snabbt, men det vore kul att få ta det lugnt före start på kursen, vilket det inte lär bli.

På tal om städning : damerna var inte roade, men jag gillade min nya vattenmopp. Allt känns så mycket renare nu, så pass att Saga var tvungen att förstöra känslan med att dra ut kattsanden på hallgolvet. Nu : kika igenom sista Filosofi A-fråga, samt att läsa igenom nästa delkurs i Förskollärare

19/10 = “Litterär after work” exklusive mat, samt den finske legenden och kulturikonen M.A. Numminen (med dragspelaren Pedro Hietanen) inleder Internationella veckan på Motala bibliotek, med litteraturverk och konsert.

 

/ Petri Torvinen

Lämna ett svar

Till startsidan