Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

2018.11.10

Ack denna skumma torsdag. Fick “G” i min “reflektionsuppgift“, trots att läraren undrade om jag hade utfört uppgiften. Alla bilder samt sista uppgiften bekräftar nog att jag har varit ute i skogen i Borensberg i 4 h och undersökt de utomhuspedagogiska möjligheterna.

 Jag är nöjd ! Igår fick vi resultaten i “Perspektiv på Förskolläraryrket” (7,5 hp) = “D” + “G” i Gruppövning 3Kant och Hume – “Moralfilosofi“.

Filmen Bohemian Rhapsody” (2018) får av alla fyra biobesökare ett godkänt “C“. Filmen hade sina bra stunder, men framförallt gick det för fort fram utan att egentligen djupdyka i någonting.

Under helgen lär jag få arbeta klart min Slutuppgift, därmed gäller blott att avsluta “Intervjun“,… så snart respondenten skriver in sina svar. Därefter referenser ur Den andra dagen” (Tiller & Tiller, 2006) och Läroplan för förskolan 98 (Lpfö 98, Skolverket 2016).

Morgondagens fina planering :

 • Arbete kl. 0610
 • Gruppuppgift – Slutuppgift kl. 1012
 • Tvättstuga kl. 1217
 • Lunch
 • Städning medan tvättstuga

Det får bli en variation av allting, så som läget ser ut med arbetsuppgifterna.

Inget grupparbete idag, så jag passade på att städa kl. 1012, därefter tvättstuga. Det sista av kläderna snurrar för tillfället i torktumlaren. Strax : arbeta klart Slutuppgift i Förskollärare. Skrev upp en massa anteckningar under arbetet, som dök upp medan jag städade. Dessa ska in i själva uppgiften. B-del är mitt främsta mål att avsluta under helgen. Med Intervjun kan jag inte arbeta med än, förutom mallen, vilket lär bli som “alltid“: ser ut som en B-uppsats, förutom “sammanfattning” och “inledning“, däremot “metod“, “resultat” samt “reflektion” (“diskussion” i en B-uppsats). Kroppen känner verkligen av att den behöver lite vila, men ändock måste dessa göras för att bli klar till söndag 11/11.

6 sidor skrivna + bilder. Med litteraturförteckning: sammanlagt 9 sidor. Blev en ledig helg trots allt ! Imorgon och på måndag : Tiller & Tiller – “Den andra dagen” (2003) – Intervjubearbetning.

 

 Japp ! Vinner tillbaks veckans pengar.

 

Ledig söndag, och vad passar inte bättre än att fräscha upp ens kropp med rakning och hårborttagning ?! Efter 9 dagar började jag verkligen känna mig som ett drägg, men skoluppgifterna måste tyvärr få prioritering.

 • Imorgon, måndag lär jag besöka Biblioteket i Borensberg, för att släppa ifrån mig lånad bok, samt att börja med sista uppgiften “Intervju“, och voilá, då är jag klar med alla uppgifter.
 • På tisdag gäller VFU-möte vid förskolan kl. 13:30.
 • På onsdag = besök i Linköping för att hämta ut mina senaste bokinköp, samt att besöka Museum i Linköping, när det öppet. Samt att jag ämnar kika in täckbyxor och täckjacka hos ClasOhlson

Förberedelser, förberedelser och förberedelser !

Måndag 12/11 kl. 1012 är det introduktion inför nästa moment i Filosofi A – Etik. Det enda vi ska göra i den uppgiften är att kommentera och argumentera för sina ståndpunkter beträffande “Etik och Moral“. 

Avfärd måndag 12/11-2018

 Hemkomst torsdag 15/11-2018

Den skummaste dagen, rent pedagogiskt. Registrering på två kurser, 3 hp samt 12 hp inom Förskollärare (VFU-praktik samt medföljande “teoretik” kring allting !). ZOOM-möte på måndag kl. 11-12 beträffande kursens innehåll. Som att man inte kunde lägga kursinnehållet under mötet v. 46 ?! Jag har gruppmöte i Filosofi A att tänka på kl. 1012. Då blir helgens plan att skriva in svaren och under måndag endast att klistra in dessa. Jag har inte tid med allt detta.

Det sista borde vara klart nu i Förskollärare. Referenser klara, samt att jag har skrivit om de “fyra solarna” i egna ord (Tiller & Tiller2003) :

Lärandet beskrivs som fyra solar och att lärandet är beroende av att de lyser lika starkt. Solarna heter:

 1. Att lära sig veta (kunskapen, att förstå, se sammanhang, skapa nya tankestrukturer)
 2. Att lära sig att göra (omvandling av kunskap till handling)
 3. Att lära sig att vara (att känna ett värde i det man gör)
 4. Att lära sig att leva (att trivas och känna sig omtyckt)

Imorgon : VFU-möte kl. 13:30, dessförinnan sista Gruppmöte kl. 09:3012:00 via Messenger. Gruppredovisningen blir uppdelad emellan oss tre deltagande i Grupp (A2) Nätet/Dagtid.

G” i Gruppuppgift – Biologi 4 (Bi 4).

Onsdag : Linköping – uthämtning av köpta böcker samt Museum i Linköping. Lite “egentid” skadar aldrig, speciellt efter allt hektiskt. Då har jag torsdagen kvar till att slutföra allting !

Lite mat åt lillbror, som sover över hos damerna v. 46 !

 … samt en gammal tidningsartikel från 1939 !

Då började jag på Filosofi A – gruppövning 1 i “Etik“. På torsdag tar jag hand om referensen “Timmons“. Idag orkar jag verkligen inte med fler uppgifter. Ställde tre viktiga frågor kring litteraturen “Den andra dagen – ett vidgat rum för lärande (Tiller & Tiller2003), beträffande

 • vi måste lära oss att lära oss själva” (2003, s. 12)
 • det praktiska visavi det teoretiska (2003, s. 49)
 • den tysta kunskapen“; den praktiska (handens kunskap) visavi ord och text (huvudets kunskap) (2003, s. 122).

Möte med handledaren vid förskolan. Gick utmärkt ! 19/112018 kl. 08 startar jag första veckan av 3 1/2 veckor med en studiedag. Känns underbart att få göra annat än att böja sig ned framför en massa toaletter.

Det som kvarstår för denna tisdag : mat samt vila ! Imorgon onsdag : Linköping; hämta ut mina köpta böcker hos Campusbokhandel.se samt ett besök vid Museum i Linköping + handla från Hemköp och Systembolaget. Helgen lär bli ledig förutom på söndag, då gruppen har arbetat klart sina essäer. Då jäklar ska gruppexaminationen fördelas samt att vi planerar våra 20 minuter redovisning. Då bjuder fredagen på lite “avslappningsövningar” efter tvättstugan, samt att lillebror och farsan ska få sin “lön” för att ha agerat kattvakt.

Tisdagens musik : två “svarta fåglar” som diskuterar hur människan kan bete sig så mot varandra (tema : första världskriget 1914-1918).

Dagens inköp : nu klarar jag mig ett tag ! Farsan och lillebror; för kattvakteri : rosé samt Minttu + kurslitteratur hämtad från Campusbokhandeln.se i Linköping, samt inköp av regnkläder inför VFU-praktik v. 47 – (tisdag) v. 50. Egen alkoholkonsumtion : Bailey’s och Cider !

Onsdag 07/112018-äventyr : gratis museumbesök i Linköping. Ska man göra någon utflykt, ska man banne mig göra det ordentligt !

the Dreadnoughts – ett kanadensiskt band (från Vancouver) som spelar i London i maj ! Har sett bandet i EggolsheimBayern i Tyskland, fredag 13 juli 2018Helt underbara personer !

Så… jag lovade att bli klar med Filosofi A – fråga till första gruppövning “Etik“, och så blev jag också. Och så hann jag även med att spela in en “raw-fil” på “Choises” (2001), en komposition som blev till av en slump då jag tänkte trycka in en ringsignal; Ni som minns en Nokia 3310, där man var tvungen att “arrangera” ringsignalerna själva. Noter hade jag redan skrivit till “grunden“, dvs. tonerna, men rytmen som kom ut ur telefonen, var någonting helt annat, någonting mycket bättre !

Skapande !

 

 

Idag arrangerade jag flera olika versioner baserat på “raw-filen“. Flera av filerna finns att finna via Facebook samt YouTube. Och självklart lägger jag även ut dem på bloggen !

 

 

Nu : viljan att besöka en begravning iklädd svart kåpa och lie… bara för att … ! Detta inlägg går i Tangons tecken, ty det är det jag har försökt att få gå ihop sedan kl. 13. Och de preliminära resultaten ser lovande ut : byte av ackord, mycket, mycket enklare chord-progression (bild !). Visserligen fler ackord än AmDm och E7 (som ett F som slängdes in före E7).

Ändrade notlängder, dvs. anpassning efter “synkoperingar“. Hela melodin blev annorlunda i notlängd, dock ej i tonförråd, om man inte tar hänsyn till vilken ton man spelar mot ackordet, så blir det lite annorlunda känsla.

   

   

 

Framförallt ser jag fram emot detta 2019 !

 

 

 

Petri Torvinen

Lämna ett svar

Till startsidan