Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

2019.11.20

 Jag vet att jag ser ut som skit dagligen, men man behöver inte poängtera detta faktum !

Vintern är här !

Avfärd mot Motala kl. 12:04. Så nu blir det blott att fräscha opp mig ! Ska passa på att handla varor från Bråstorp, men dessförinnan : besök hos föräldrar.

Eh OK ?! Journalistens reaktion är dock ovärderlig !

För ett år sedan spelade jag in “Choises“. Det lär nog bli ett nytt försök på “mästerverket“. Är rätt petig med mina verk. 

Soulballad” (Petri Torvinen) – 2019.11.09 färdiginspelat och klart ! Pianodelen gick på några knappa tagningar. Det handlar om hjärnans anpassningsförmåga och neuroplasticitet. Jag startade att öva på 45 bpm, och till slut fick jag resultatet på 65 bpm inspelat (alla delar försöker jag få inspelade på en enda tagning a’la the Dreadnoughts-stil). Under kvällen mixade jag ihop delarna med hjälp av “Wall of Sound“-teknik. 

https://www.youtube.com/watch?v=Kxl2tWKrUb4&t=12s (borttagning av gitarren för att accentuera pianodelarna = tre olika variationer; tre kanaler)

 

Jag har en plan så listig att Du kan fästa en svans på det och kalla det en vessla. Det handlar om min arbetssituation. Dock fick jag “arbeta” idag kl. 09-16:30 och använda mina dance-skills från Campusdagarna vid Högskolan i Gävle under förra veckan, och tillämpa dessa till en “lärandesituation” med barnen på förskolan = barndisco ! Imorgon lär jag dels vara hes i halsen samt ha träningsvärk i benen. Det är det som även är själva “arbetet” !

 D” i Moment : Drama !

kl. 08:40 ringde chefen och ställde den viktiga frågan om jag kunde arbeta. I mitt drömtillstånd sade jag att jag kunde starta kl. 09. På med kaffeperkolatorn och besöka toalett. Tandborstning fick jag utföra under min 30 min-rast. 

Frågan är : vill jag fortsätta vara ”Ambassadör” åt Motala Kommun ?! Korruptionen är hög i denna lilla kommun vid Vättern, samtidigt som våra folkvalda politiker tror att de kan ställa till med vilka ofog som än passar dem själva !

Hoppas att personen ifråga inte får någon filt i cellen, en orange tunn madrass att ligga på samt kall mat om kvällen.

Dagens sanning sedan över 30 år tillbaks !

 

2 år sedan asfalten vid Motala Central rev bort en del av hakan under blixthalkan. En uppfriskande promenad på 5 h fick jag dock hem till Borensberg, ty nattbussen hem missade jag då jag satt avsvimmad vid bänken, dit någon hade släpat mig upp på.

Det är detta jag strävar efter musikaliskt : prova på olika instrument, kombinera spelsätt och att adaptera ett instrument till ett annat !

Om Ni undrar varför jag inte lade ut en övningsvideo på nämnda länkar, så beror det på att jag satt naken och spelade in pianodelarna; det bästa sättet att spela och skapa musik på : man har inga direkta krav på sig själv och inget plagg som skaver och trycker på i varenda kroppsdel.

 Detta band är ett av mina stora inspirationer !

… slutligen !

Föräldrar, föräldrar, föräldrar … så fort man inte förstår sig på själva konceptet med en lärandesituation, så verkar det så enkelt att endast anmäla lärare till Skolverket. Även om ämnet Musik erbjuder så mycket mer än resultat !

 • Skolinspektionen befarade att musikskoleundervisning som ges på skoltid “allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen med utbildningen” och därför skulle kommunen (Gislaved) föreläggas med vite.
 • LISTEN TO THE SCIENCE, dear school inspectors! Ett av många entydiga exempel – One incredibly comprehensive longitudinal study, produced by the German Socio-Economic Panel in 2013, stated the power of music lessons as plain as could be: “Music improves cognitive and non-cognitive skills more than twice as much as sports, theater or dance.” The study found that kids who take music lessons “have better cognitive skills and school grades and are more conscientious, open and ambitious.” And that’s just the beginning. Vart tog den vetenskapliga grunden för ert beslut vägen??

Man reflekterar verkligen över ordet ”resultat” ! Vad säger Läroplanen för förskolan ’18 kring barnens kunskapsmöjligheter ?!

Idag ämnar jag skicka vidare lite kompositioner. Vem vet … kanske får jag igång min bristande ekonomi, kanske får jag fler erbjudanden att skriva. Det betyder oerhört mycket ! Vad har jag att förlora mer än mitt anseende (som jag inte ens har) ?!Dagens observation !

 En god fortsatt fin tisdag till alla mina läsare.

Tisdagens finaste nyheter : ett telefonsamtal från Motala Kommun gällande ett arbetserbjudande, och på 2 min tackade jag : “JA” till erbjudandet ! Ytterligare ett samtal från självaste chefen samt ett arbetskontrakt på väg. Arbetet gäller från januari-juli 2020 vid en förskola i Motala (Barnskötare) !

Dock med undantag för våren 2020-praktik samt det faktum att jag slipper ansöka om sommarjobb 2020, gör mitt mående mycket bättre och mycket enklare ! En envis förkylning på det, självklart ! Det får bli att pendla ty jag har det bra med mina vit-blåa tapeter samt min stora balkong. Denna lägenhet gav mig allt jag velat ha i en lägenhet : ljus samt att damerna får springa ute i det fria.

Efter lite uppmuntran betalade jag 600 kr för att slänga ut tre låtar. Gillar inte direkt tanken att man idag måste betala in en summa för att få sina egna kompositioner utgivna, men just nu har jag inte haft något större val. Låt oss kalla det en investering !

 Tre låtar utlagda via sajten https://recordunion.com/


Soulballad

Dock en version som jag tvekade inför, men som ändå är värt att uppmärksammas !

Bjuder på denna vackra bild på mitt ben då jag spelade in själva “trumkompet“.

Cruelty of Life

Övriga kompositioner värda att nämnas :

Detta är då jag i ett nötskal. Tyvärr har jag en rik inre värld där jag tillåts ha kontroll.

the Dreadnoughts – “Into the North” LP på väg !

Fann även denna bild som jag skickade till bandets hemsida via Facebook. Och så beställde jag även T-shirten (L), som även den är på väg.

 

Ain’t that the truth ?!

 Vinterdvala – idag valde mina växter att ta den enkla vägen ut !

Icke så glada nyheter för den som ogillar mitt spammande vid det här laget – dels det faktum att två av mina låtar finns tillgängliga via YouTubeRecord Unions sida https://www.youtube.com/results?search_query=petri+torvinen+record+union (400 kr väl använda pengar !), men även att låtarna även finns att köpa i MP3-format via https://petritorvinen.bandcamp.com/ (9:90 kr per sång). Ni får själva bläddra er fram i låtlistorna. I inlägget har jag blott lagt ut två av mina kompositioner (bägge sånger har flera versioner på BandCamp).

True true … men så går dagens sånger i samma tonart och / eller samma kadens, eller att man verkligen har gjort en sak av att få det att låta som förra veckans hitlåt.

Tyvärr behövs det mer cahones inom musikvärlden idag. Jag skulle icke våga kalla det “punk“, ty jag enligt punkens egna definition verkar jag själv vara mer “punk” än punkarna själva ! Någonting så revolutionerande att det blir svårt att återvända till färdiga “mallar” och “formler“. Dessvärre verkar då dessa “mallar” och “formler” bli rådande när en revolution väl har inträffat.

En god fortsatt natt till alla och en underbar torsdag med vad än Ni tänker göra under dagen.

Jag må vara världens största idiot som är exalterad över en skiva med låtar inspirerade av båtfärder i Kanada ! 

the Dreadnoughts – så ärliga och så mycket integritet ! Bland de bästa historierna från alla konserterna är när jag och lillebror fick sitta och diskutera med Drew Sexsmith (mandolin) vid the New Cross Inn i London 25/052019. Dessförinnan fick jag en kram av honom vid urinoaren.

Så här blir det nog för mina framtida barn. De kommer inte undan ! Varenda kadens till IIVI till varför man endast behöver kunna spela IIVV i rock till hur de flesta rock- och soullåtar spelas : T (I) – Tp7 (Im7) – S(p) (IV/IVm7) – D7 (V7).

15 januari kör jag på med “fast arbete” till juli 2020 inom Barnomsorgen. Lite mer pengar i fickan åt mig och damerna, och så ska det sparas flitigt inför Praktik numero 2 under våren.

Dagens enterprise – ”Ballad” i G-dur (ursprungligen komponerad 2000). 2015 genomgick den rytmiska som melodiska förändringar, dock inget harmoniskt ty jag inte gillade mina ackordsversioner då. Flageolettspel över ackord (dagens skapelser !)

Övningsvideo = 90 bpm i Jazz Swing Style. Projektet förfinas och det kvarstår lite arbete då jag inte blev riktigt nöjd med somliga ackord. Jag måste verkligen lära mig att “ta det lugnt“, och icke spela och skriva alltför svåra harmonier.

 

… on the other hand skickade jag även in “a TW kind of a Thing” till

https://new.recordunion.com/20 dollar per komposition men då får jag även speltid på diverse medier. Tre av låtarna finns tillgängliga via https://www.youtube.com/results?search_query=union+records+petri+torvinen

   

  

Dagens känsla av självförakt !

Förslag till underbar dejting :

I mitt latenta försök att göra någon slags nytta för lördagen (som att börja läsa litteratur inför onsdagens litteraturseminarium !), skriver jag lite i bloggen för att nämna att jag mår bra trots omständigheterna. Hoppas att de inte finner någonting allvarligt fel hos morsan, som hamnade på sjukhus inatt. Själv kom jag hem kl. 02:30 (missade icke nattbussen denna gång från Motala Central). Förkylningen gör att jag knappt kan andas, ännu värre gör det mot mitt mående dagen efter pubbesök (först satt jag, lillebror samt föräldrar vid Ekön i Motala och drack en massa MinttuStrongbowGaymer’s Olde English Cyder samt starköl).

Damerna verkar icke så roade av att det inte händer så mycket idag,… eller så är de oerhört glada över att slippa lyssna på musik. Älskar mina finaste och de vackraste !

En äldre bild !

 … on the other hand : Thank you for these kind words and for your friendship !


Nu finns alla fyra stycken kompositioner tillgängliga via YouTube : https://www.youtube.com/results?search_query=union+records+petri+torvinen 

Ballad” (version 2019) lär bli ytterligare en komposition att satsa på !

 

labai ačiū ir laimingo šeštadienio visiems! Bjuder på en länk till min favoritmusik i form av the Dreadnoughts senaste skiva Into the North“.

https://www.youtube.com/watch?v=lyi3oyhyC5k&list=OLAK5uy_nGZD1jGf-4QPEr00ub9dSzwRkC0hgkbZo&index=3

En aktivitet värt att undersökas !

Detta med datorer, appar och program som ständigt måste förnyas och uppdateringar som de begär pengar för, trots inköpt program. Först ville inte Itunes lägga låtar på mobil så hela operativsystemet fick uppdateras (gratis) till MacOS Catalina. Då fick jag äntligen in låtarna från nedladdade skivan the Dreadnoughts – Into the North, enbart för att märka att programmet Band-in-a-Box helt hade slutat att fungera.  … en kostnad på 10 dollar samt en uppdatering till 2019-version, så fungerar bägge programmen åter.

Läsvärt : https://www.punknews.org/review/16895/the-dreadnoughts-into-the-north !!!

 Nu finns mina verk även att lyssnas via Spotify på följande adress :

https://open.spotify.com/artist/1k5AFI5M3i9W7Ddve6rxxa?si=kyTEpBvwQA6VQ7ItEtbnLg&fbclid=IwAR3Sp00jBa9ZVr4p7kBUNPU6Ha6MZVxk8KG8uRKuSItZrfckhFGztX3GbeY

Ännu ett fint minne från Musikhögskolans (Institutionen för musik och medier i Piteå, 2009) verksamhet (kurs : Improvisation B – skapa och spela ett bassolo).

 Mitt bidrag till den fina kompositionen “Armando’s Rhumba“. Kan vara värt att spela in endast solot. Att själv spela melodin på en elbas blir rätt så tråkigt,… i alla fall enligt min ärliga åsikt ! Originalversionen föredrar jag att icke dela av här, ty bassolot består blott av en massa snabbt spelande utan större mening. Bassolot tillför ingenting !

 Så här ser mina noter ut utan ett notskrivningsprogram !

 … slutligen – tänkvärd text !

 “Anni, amori, e bicchieri di vino, no che contato mai.”

Måndagens soundtrack, som går i läsningens tecken. På onsdag har jag litteraturseminarium i Moment Musik. Och så måste jag även fixa två uppgifter i det Momentet.

Politiker (speciellt i staden Motala) sänk era löner !

 

Funderar, funderar, funderar … ! Får jag arbetserbjudanden från Suomi, samt erbjudande om bostad,… so why not ?! Eller på ren finska : miks ei ?!

  

Denna nya version handlar visserligen om Trump, men texten kan även appliceras till alla korrumperade politiker.

 

Då har jag någonting att dö för ! Här blir det varken barn eller familjer gjorda, så lämnar något arv efter mig. Att förklara för någon som inte förstår sig på detta med att lämna någonting efter sig,… som barn och ett genetiskt arv, eller rentav musik (som egna kompositioner och skapelser; ty jag har skapat, därmed är jag Gud), och ändå helt missförstås. Det här kan vara just saken: att vara delaktig. Den perfekta “att komma ihåg“-gåvan samtidigt som jag kan irritera alla som äger skivan ! 

Nu : åter till dagens viktigaste punkter i “att göra listan“. Och grattis till min nya granne, likaså en arbetskamrat som blev min granne. Lycka till i din nya bostad. En god fortsatt fin måndag till alla mina läsare !

Är det någonting speciellt med “Ballad” som bidrar till alla lyssnare ?!

 

När man diskuterar med trummis om köpt tröja (Marco Bieri), lyckas man även få en helt gratis CD-skiva på köpet. Guld-LP‘n är även den på väg.

Tillägnad dagens ära : en gammal vän från gymnasietiden samt Piteå 2006 -> frågade om jag vore intresserad av att lära ut musikteori i studiecirkel. Why not ?! Har mestadels enbart arbetet där jag kan fylla barnens huvuden med musik.

Musikteori (tankar : behöver inte ha rätt i dessa åsikter !)

Maj-ackord; ^ (låt oss ta tonarten D eller Bm). Ackorden som tonarten bjuder på är : D^, Em9, F#m7, G^, A9, Bm9, C#m7b5 (A9/C#)

Byt ut grundtonen D i ackordet D^ mot ett grundtonen D#. Ergo blir ackordet ett D#m7b5 (Ebm7b5).

 • D^ D#m7b5; tonerna : D#-F#-A-C# (tonart : Ebm7b5 Eb-Gb-A-Db).
 • G^ = G#m7b5 (Abm7b5); tonerna : G#-B-D-F (Ab-B-D-F)

Alla 7b5-ackord (låt oss ta tonarten eller Bm) som blir dim-ackord (°). Då behöver vi gå vidare med mellandominanter och ersättningsdominanter.

Ackord i ett D^ eller Bm9 : D^, Em9, F#m7b9, GMaj, A9, Bm9, C#m7b5

 • Dominant mot Em9 = B9
 • Dominant mot F#m7(b9) = C#7 (b5, b9)
 • Dominant mot Bm9 = F#7(b9)
 • Dominant mot C#m7b5 = G#7 (b5, b9)

Ackordstoner F#7(b9) = F#-A#-C#-E-G (Gb = Gb-Bb-Db-E-G). Tag bort första tonen i ackordet = F# eller Gb så erbjuds Du ackordet A#°(tonerna A#-C#-E-G) eller ackordet Bb° (tonerna Bb-Db-E-G).

Ersättningsdominanter :

 • B9 = E9
 • C#7 (b5, b9) = G9
 • F#7 (b9)= C9
 • G#7 (b5, b9) = D9

Mellandominanterna i detta fall, på grund av b5 i ackorden, bjuder icke på “°-ackord“.

 • Dominant mot Em9 = B9
 • Dominant mot F#m7(b9) = C#7(b9)
 • Dominant mot Bm9 = F#7(b9)
 • Dominant mot C#m7b5 = G#7(b9)

Ackordstoner :

 • C#7(b9) = C#-F-G#-B-D (Db7b9 = Db-F-Ab-B-D) = 
 • F#7(b9) = F#-A#-C#-E-G (Gb7b9 = Gb-Bb-Db-E-G) = A#°/Bb° 
 • G#7(b9) = G#-C-D#-F#-A (Ab7b9 = Ab-C-Eb-Gb-A) = 

Tag bort grundtonen i ett 7b9-ackord så får Du fram °-ackordet.

I övrigt : 4 h tog det att läsa igenom en artikel inför onsdagen. Eller rättare sagt : datorn läste upp det för mig ty det blev 144 sidor att läsa. 

Efter alla uppgifter, som bör vara inlämnade före nästa vecka (enligt min grandiosa plan), så ska jag fortsätta med “Ballad” (version 2019).

Bjuder här på en äldre version från 2015 samt en annan likadan komposition från 2018 som jag må plocka ytterligare idéer ifrån.

  

   

Jag … i ett nötskal ! Måste ta tillfället i akt att hurra ty det ändå går bra i livet.

Två månader tills jag fyller 39 år ! Idag tisdag = läsning av tre böcker sedan kl. 11. Vid kl. 16 besökte jag ICA Supermarket och handlade hostmedicin. Natten var väldigt ansträngande, det är det minsta jag kan säga !

Litteraturseminarium kl. 0912 imorgon, onsdag. Fann speciellt en sak som jag vill diskutera kring på s. 114 i boken Musikskap i förskolan – musikstunder ur ett didaktiskt perspektiv (författare : Ylva Holmberg, 2017). ISBN 9789147121984

Jag är på… om jag får spela lite instrument !

Tankar kring mina 39 år “i livet” !

 Tankar kring mitt liv idag !

En god fortsatt tisdag till alla mina läsare. Thanks for reading,… USA !

 • Hyvää yötä
 • God natt
 • Gute nacht
 • Good night
 • Buona notte
 • Gera naktis
 • Laba vakara
 • Dobrú noc
 • Dobranoc

… samt alla andra världens språk !

Ett av mina bästa minnen som städare vid en förskola i Borensberg var när ett barn stod och dansade till vald låt av the Dreadnoughts – “Grace O’Malley“. Mamman frågade barnet om hen dansar och om det är bra musik. Musik bidrar till så oerhört mycket hos alla individer och lyser upp hela hjärnan vid mätning av de elektroniska aktiviteterna i hjärnan med hjälp av Elektrokardiografi (EKG). Just nu verkar det passa så fint att inför morgondagens litteraturseminarium ha läst kurserna på 15 hp * 2 (30 hp) inom Musikpsykologi A1 och A2.

Dagens omgång av litteratur var mestadels upprepningar av all enklare information ur “biblarna” i Musikpsykologi på 2000 sidor / bok. Jag äger fortfarande alla böcker i dessa kurser. Kurserna rekommenderas starkt för den som behöver en helgaktivitet i Uppsala.

 

 

Petri Torvinen

Lämna ett svar

Till startsidan