Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

2020.02.23

Använd andras negativitet för att skapa positiva resultat i ditt liv – det är ett verkligt som ett utmärkt mål !

“Enchanté” … som de säger på tyska ! Söndagens uppvakning :
Beträffande “SverigeFinska“-dagen : Det är bra att sådant här firas men personligen anser jag att filmandet ska baseras på verkliga erfarenheter av Sverige-Finländarnas vardag och fenomenologi.
  • Var kom föräldrarna ifrån och varför emigrerade de från Finland ?
  • Hur har barnen anpassat sig efter de bägge kulturen i Sverige ?

 

Har själv aldrig blivit tillfrågad ens till sådana här evenemang, dock två några dikter fick jag publicerat via

 

Finns fler aspekter till just ”Sverige-Finländare” än vad som upprepas. En person man verkligen borde intervjua är kvinnan vid souvenirbutiken i Levi, Kittilä, vars föräldrar flyttade till Stockholm under –60-talet. Hon bestämde sig själv för att återvända till Kittilä då hon kände sig mer ”finländsk”, trots att hon kände till den svenska kulturen och talade flytande svenska utan brytning.

Har inte skickat in kompositioner än till ”dagen till ära”, ty de är mer influerade av den ”öst-statiska”-slaviska kulturen med starka inslag av Klezmer. Mina Tango’n är starkt influerade av Tom Waits’ ”dissonans-polka”…

… men framförallt av the Dreadnoughts‘ inställning till “folkpunk” i alla dess former :

https://youtu.be/aph2zMacyK8 – det enda som fattas i denna komposition är ett horn / klarinett i jiddisch/Klezmerstil, som videon nedan av PolkaTime ! : “Who Stole the Kishka?” Inspirerad utav “Starcheska Kopanitsa” (Bulgarien).

Vad anser Du om mitt eleganta percussionspel på taktarten 7/8 på halvblodigt ben ?

Föredrar den latinamerikanska gitarrtraditionen framför den finska Tango-kulturen : https://youtu.be/Qb1TidVhr3E

https://youtu.be/XaGPHKgUtl4 : originalet med väldigt ostämd gitarr – men så blir det när man får inspiration !

 

Dock funderade jag på att skicka in ”Cruelty of Life” : https://youtu.be/jXM5TklUBE4

eller ”Soulballad” : https://youtu.be/Kxl2tWKrUb4

Har skrivit en del verk som fungerar (dock utan sång !) ”Waltz of Spring” : https://youtu.be/uOy7w-zEMmU hinner jag inte arrangera om i år (”den årliga versionen”) så jag bjuder på förra årets ”distortion-version” :

https://youtu.be/tadgHh9x3JI


När en polack får för sig att ta fram en finsk text blir reaktionen lite så här : “Jag tror att jag tryckte fel nu, jag ser bara en massa vokaler“.

   

… och så övriga gamla minnen : min gamla lägenhet i Piteå 20042007 då jag studerade till musiklärare vid Institutionen för musik och medier i Piteå : balkongen var större än själva lägenheten på 23 kvm (https://www.pitebo.se/vara-omraden/pitea/djupviken/)
 
Nedan finner Ni en del äldre (stolta) projekt via SoundCloudhttps://soundcloud.com/petri-torvinen
Söndag : handla kattsand samt att skriva ut papper inför den kommande VFU-perioden och allmänt enbart att ta det lugnt. Imorgon måndag : arbetsdag kl. 06 sen kväll i och med APT-möte, samt att jag måste hinna besöka ny VFU-plats mellan kl. 1516. En god fortsatt fin dag till alla mina läsare och lyssnare !
 
 
/ Petri Torvinen

Lämna ett svar

Till startsidan