Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

2020.03.30

De multipla intelligenserna enligt Howard Gardner : Musikpsykologi A2 vid Blåsenhus i Uppsala Universitet för ett år sedan.
Sanning numero 1) Ett klassiskt exempel på kognitiv dissonans (och ursprunget till uttrycket “surt, sa räven”) är fabeln Räven och druvorna av Aisopos, skriven cirka 620564 f.Kr. I berättelsen ser en räv några stora hängande druvor och vill äta dem. Räven är oförmögen att tänka ut ett sätt att nå dem, och gissar att druvorna förmodligen inte var värda att äta, eftersom de säkert var omogna eller sura. Detta exempel följer ett mönster: man begär något, tycker att det är ouppnåeligt och minskar sin dissonans genom att kritisera det. Jon Elster kallar detta mönster för “adaptiv preferensbildning“.

En individ som är otrogen mot sin partner kan känna skuld och ånger över sitt beteende men bortförklara detta för sig själv genom att ändra sina attityder kring otrohet. Vid ett val mellan två lika goda eller dåliga alternativ kommer man att försöka övertyga sig om att det man valde var bättre än det andra alternativet, eller det som man håller på att bestämma sig för trots allt är bättre. Man strävar alltså efter kognitiv balans och försöker undvika kognitiv dissonans.

Sanning numero 2) Låt oss föreställa oss att Du tävlar mot en sköldpadda. Sköldpaddan leder med 10 varv, och under den tid det tar för dig att springa 10 varv, har sköldpaddan sprungit ett varv.

Du är snabbare än sköldpaddan men Du kan aldrig fånga den, Du kan blott minska dess ledning.

Du kan springa förbi sköldpaddan så länge Du inte funderar på mekaniken, men frågan är om hur det visar sig vara så komplicerat att ingen verkligen löst det förrän Cantor bevisade att somliga oändligheter är större än andra oändligheter (https://illvet.se/fysik/fenomen-inom-fysiken/oandlighet-ar-ormen-i-fysikens-paradis)

TVFinland samt YLE-TV har den rätta inställningen : man kan fortfarande musicera tillsammans, hemifrån !

Vi är alla unika och därefter agerar vi, låt oss vara de vi är ! VFU-praktik v. 4 startade utmärkt, En del ändringar i planering, men nu är jag i alla fall Godkänd av LLU‘aren på observationsuppgifterna. Nu kvarstår blott UppgiftUtomhuspedagogik (blandat med Bild och Drama). VFU-handledaren tog kontakt beträffande mitt ärende som jag skickade in förra veckan. Nu får vi se om detta håller i sig till slutet. 48,5 % av VFU-praktik = KLART !

Söndagens märkliga fenomen i BorensbergHur ofta tänker folk springa på toaletten under sin karantän ?!Så här vill jag också ligga !2016 i Norrköping = “Gänget och jag” = Romanijada (YouTube-länk från konsert Motala Kulturnatten 2015).En god fortsatt måndagskväll önskar jag alla mina läsare !

 

/ Petri Torvinen

 

 

Lämna ett svar

Till startsidan