Lera är en bra början

Det finns mycket du kan göra hemma

Pyssel av alla de slag är så populärt just nu och det är så kul tycker jag. Vi som håller på med olika konstnärliga saker har länge haft en liten flummig stämpel på oss. Men nu när alla också vill göra saker själva så är det vi som folk frågar om tips och råd. Det tycker jag är jättekul. Bara för att man säger att man är konstnär så behöver man inte bara måla utan göra någonting med händerna vad det än är. Och nått som inte bara barn tycker om att arbeta eller leka med är bland annat lera, gips och andra material. Och dom kom man göra mycket med. Bara man har lite fantasi. Och lera är en bra början.

Lera är en bra början

När man vill börja med någon ny hobby, prova sig fram och se vad man tycker är kul så tycker jag att man ska prova olika material. Sen kan man utveckla i samma material eller så provar man ett nytt. Och idag finns det så många material att växla mellan, prova, utveckla och sen bara fortsätta.

Lera är en bra början

Nått som många barn har lekt med både på dagis och i skola är trolldeg. Och det är ju någonting som man kan göra hemma också. Trolldeg är en modellera som inte är giftig. Det är därför man gör det i skolan om barnen får för sig att stoppa den i munnen. Men den är inte god då den innehåller så mycket salt så att förmodligen så spottar barnen ut den omedelbart.

Recept trolldeg

Degen är dessutom lätt att göra då du blandar fyra deciliter mjöl, två deciliter salt, två deciliter vatten och två matskedar rapsolja till en deg. Blir degen för torr tillsätter du lite mer vatten och blir den för blöt tillsätter du lite mera mjöl. Nu kan du välja om du vill färga degen med olika hushållsfärger. Sen är det bara att forma vad man nu vill göra och när det är klart sätter du in dom i ugnen i två timmar i etthundra grader. Sen får du låta dom svalna. Och har du inte färgat trolldegen så kan du sen måla dom med hobbyfärg.

Lera är en bra början

Mjuk lera som du kan använda till mycket

Vill du göra en mjuk lera som du kan forma saker med och kanske göra en form som du kan gjuta gips i så ska du göra denna lera. Den är supermjuk och härlig att jobba med. Du kan sitta och forma och använda skedar och knivar i lugn och ro och skulptera. Det gäller bara att ha lite fantasi. Häll i fyra deciliter majsstärkelse i en skål. Sen kan du ta ett hårbalsam du har och blandar i två deciliter av det i samma bunke. Nu är det bara att röra runt tills det blir en härlig lera. Och samma sak gäller här. Blir den för torr tar du några droppar mer av balsamet och blir den för lös så häller du i mer majsstärkelse. Här kan du ju också färga leran om du vill. Annars är det bara att sätta sig ner och börja använda den.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *