Ta hand om kaffesumpen

Det finns fler saker att göra

Kaffesump är en sån där sak som man brukar kasta. Både när det gäller bryggkaffe eller från kaffemaskin. Det finns saker som du kan använda kaffesumpen till istället för att kasta den i påsen.

Gödsla din trädgård med kaffesumpen

Har du trädgård där du odlar både växter och grönsaker. Då kan du också gödsla allt med sumpen. Lägg ut den på tidningspapper så den torkar till om den är våt. Då är det lättare att sprida ut den. Självklart kan du också gödsla inomhusväxter och krukväxter också. Gödslar du dina inomhusväxter räcker det med att gödsla var sjätte månad. När det gäller utomhusväxter kan du gödsla fyra gånger om året genom att strö ut sumpen på marken runt växten.

kaffesumpen

 

kaffesumpen

 Andra användningsområden

  • Luktar du vitlök, lök eller fisk om händerna?! Då kan du skrubba händerna med sumpen så försvinner lukten. Luktar det illa i kylen eller i din garderob kan du torka sumpen och lägga i en skål. Ställ den där det luktar illa eller instängt.
  • Vill du göra en egen bodyscrub kan du blanda två matskedar olja med fyra matskedar sump.
  • Nu när du kanske sår frön kan du blanda lite sump i jorden. Det håller ohyra borta.
  • På vintern kan du använda sumpen för att slippa en isbana utanför din dörr. Syran i sumpen hjäper till att smälta isen.
  • Har du trämöbler som du råkat göra en repa på. Blanda lite sump med olivolja och gnugga på repan innan du torkar torrt.
  • När du har badat din hund eller katt kan du gnugga in sump i pälsen för att få bort oönskade djur. Den gör också pälsen len. Skölj ur ordentligt. Innan du gör detta i hela pälsen för första gången kanske du ska prova på ett mindre område först ifall ditt djur har känslig hud.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *